به نقل از سایت اقتصاد جهان :
به گزارش خبرنگار مهر به نقل از ایندیپندنت آنلاین، مقامات و تحلیلگران بر این باورند که ایران به لطف افزایش قیمتهای نفت و فاصله افتادن بین آمریکا و قدرتهای جهانی، خواهد توانست از طوفان تحریمهای جدید آمریکا عبور کند. اقتصاد ایران در این راه از رشد منفی رنج خواهد برد اما سقوط نخواهد کرد.
یک دیپلمات اروپایی که درخواست کرد نامی از او برده نشود گفت: وضعیت ایران خیلی نسبت به قبل از ۲۰۱۶ بهتر است و علت آن بالا بودن قیمتهای نفت و این حقیقت است که آمریکا اینبار در جهان منزوی شده است.
ایران در سال ۲۰۱۶ پس از سالها تحریم توسط آمریکا، با قدرتهای جهانی به توافقی برای محدود کردن برنامه هستهای بحثبرانگیز خود دست یافت، اما ترامپ در ماه می امسال به بهانه اینکه این توافق به نفع ایران است، آمریکا را از آن خارج کرد و تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع کرد که بدترین آنها علیه بخش بانکی و انرژی این کشور، از ۵ نوامبر اجرایی شدهاند.
اما این بار دیگر مواضع همه قدرتهای جهانی که با اتحاد خود ایران را به پای میز مذاکره کشاندند، با هم یکسان نیست. ترامپ از ابتدای ریاستجمهوری خود با متحدین آمریکا بر سر تمام مسائل، از تجارت گرفته تا امنیت جمعی، اختلاف داشته است.
سایر امضاکنندگان توافق هستهای، آلمان، فرانسه، انگلیس، اتحادیه اروپا، روسیه و چین، خروج آمریکا از توافق را محکوم کردهاند. اتحادیه اروپا در حال آمادهسازی مکانیزمی برای پرداخت به ازای نفت و صادرات ایران، بدون دلار آمریکا، است.
دیپلمات دوم اروپایی گفت: این دور سخت خواهد بود اما به عوامل گوناگونی، اقتصاد ایران خواهد توانست از آن عبور کند. از جمله این عوامل این است که روسیه خود تحت تحریمهای آمریکا و اروپا قرار دارد، عربستان سعودی با مشکلات مالی و سیاسی خود روبروست و آمریکا درگیر جنگ تجاری با چین میباشد.
عدم اتحاد قدرتهای بزرگ و اقدام اتحادیه اروپا برای دور زدن رژیم تحریمهای آمریکا، ایران را از لحاظ روحی و روانی تقویت کرده است. اما باعث نشده است که شرکتهای خارجی، از بخش نفتی گرفته تا تجارت مسکن و کشتیرانی، از ترس جریمه شدن توسط آمریکا، از ایران خارج نشوند.
یک تحلیلگر فیتچ سولوشنز میگوید: درحالیکه این تحریمها احتمالا باعث به وجود آمدن رشد اقتصادی منفی در سال آینده میشوند، با توجه به این که همچنان مقدار قابلتوجهی از صادرات نفت ایران ادامه خواهد یافت، اقتصاد سقوط نخواهد کرد.
آندرین اسکجلند گفت: به احتمال زیاد تهران شاهد این خواهد بود که بخش قابلتوجهی از درآمدهای تجارت خارجی ایران حفظ میشود. این به تهران کمک میکند به سوبسیددهی به واردات کالاهای اساسی منتخب خود ادامه دهد و با پایین نگاه داشتن بهای آنها تورم را کنترل کند.
با امید به کاهش دادن تاثیرات منفی اقتصادی اولیه تحریمها، مقامات ایران اشاره کردهاند که ممکن است نفت را با تخفیف به فروش برسانند.
یک مقام تجارت بینالمللی ایران میگوید: درآمدهای نفتی کاهش خواهند یافت اما با این وجود برای اداره کشور کافی خواهند بود. اگر ما نفت خود را ۱ دلار زیر قیمت بازارهای جهانی بفروشیم، دهها خریدار پیدا خواهیم کرد.
اما صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که اقتصاد ایران با کاهش درآمدهای نفتی، امسال ۱.۵ درصد آب میرود و در سال آینده هم رشد منفی ۳.۶ درصدی خواهد داشت. بانک جهانی هم پیشبینی کرد تورم ایران در بازه ۲۰۱۹-۲۰۱۸ از ۹.۶ درصد در بازه ۲۰۱۸-۲۰۱۷ به ۲۳.۸ درصد جهش کند و در بازه ۲۰۲۰-۲۰۱۹ به ۳۱.۲ درصد برسد.
اما مقامات ایران مبارز هستند و میگویند اقدام ترامپ برای خروج از توافق هستهای او را منزوی کرده است. حالا ترامپ هم مجبور شده است برای جلوگیری از بالا رفتن قیمت نفت، ۸ کشور واردکنندده اصلی نفت از ایران را از تحریمهای خود معاف کند.
این کشورها بیش از ۸۰ درصد نفت ایران را وارد میکنند و فعلا ۱۸۰ روز از تحریمها معاف خواهند بود.
با همه اینها باید گفت که ایرانیها در مواجهه با تحریمهای بینالمللی قبلی مقاومت و سرسختی بالایی از خود نشان دادند. هرچند مردم در سختی خواهند بود اما چرخ اقتصاد با توسل به تبادلات تهاتری و استفاده از ارزهای بینالمللی غیر دلاری، خواهد چرخید.