اقتصاد چین، فرصتی برای جهان

به نقل از سایت اقتصاد جهان :

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رادیو بین المللی چین، امروز وقتی که جامعه جهانی از دستآوردهای بزرگ توسعه چین در ۷۰ سال گذشته ستایش می کند، مردم همواره این پرسش ها را مطرح می کنند که چین از کجا می آید و به کجا می رود؟ چین در حال تلاش برای ساختن چه جهانی است؟ چین چگونه با جهان همزیستی می کند؟ دولت چین در خصوص این پرسش ها در روز جمعه ۵ شهریور ۲۷ سپتامبر کتاب سفید جامع تحت عنوان «چین و جهان در عصر جدید» را منتشر کرد و در آن با استناد به آمار و نمونه های مشخص، به طور همه جانبه دستآوردهای توسعه چین نو، موارد الهام بخش توسعه چین و خدمات مهم چین برای جهان را مرور کرده و به طور سیستماتیک روابط چین و جهان را تشریح کرده است.

در روند توسعه بشر، ۷۰ سال مدت بسیار کوتاهی است، اما جمهوری خلق چین در این مدت شاهد تغییرات بزرگی بوده است. مردم چین با اتکا به نیروی خود و سخت‌کوشی، در چند دهه گذشته، راه توسعه‎ را که کشورهای پیشرفته ظرف صدها سال طی کرده‎اند، پیموده و «معجزه بی نظیر توسعه» را در تاریخ بشر رقم زده و انرژی مثبت به صلح و توسعه جهان تزریق کرده است.

به انجام رساندن مطلوب امور خود چین به عنوان بزرگترین کشور در حال توسعه جهان، بزرگترین خدمت چین برای جهان در زمینه صلح و توسعه به شمار می رود. مدرنیزه شدن چین از طریق صلح آمیز حتما تأثیراتی همه جانبه در جهان ایجاد خواهد کرد.

سهم چین در رشد اقتصاد جهان در سال های گذشته، به حدود ۳۰ درصد رسیده، جمعیت فقیر روستایی از ۷۷۰ میلیون نفر در سال ۱۹۷۸ به ۱۶ میلیون و ۶۶۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۸ کاهش یافته است. این کشور همچنین تا کنون حدود ۴۰۰ میلیارد یوان کمک در اختیار ۱۶۶ کشور و سازمان بین المللی گذاشته و اکنون نیز از میان ۵ کشور عضو دایمی سازمان ملل بیشترین نیروی صلح‎بان را به مناطق مختلف اعزام می‎کند. مسلم است که چین به نیروی محرکه اقتصادی و عامل تثبیت صلح و امنیت جهان و پیشبرد همکاری با منافع مشترک در جهان تبدیل شده است.

اما چرا و چگونه چین توانسته به این دستاوردها برسد؟ در این کتاب سفید به طور عمیق دلایل آن تشریح شده که دو نکته در آن میان از اهمیت بیشتری برخوردار است.

نخست اینکه چین مسیر توسعه سازگار و مطابق با وضعیت خود را پیدا کرده است. انتخاب راه برای توسعه و شکوفایی یک کشور بسیار مهم است. در تاریخ معاصر، بسیاری از کشورهای در حال توسعه در این زمینه تلاش وافری کرده اند. برخی از آنها با الگوگیری از نظام غربی شاهد مسایل جدی اقتصادی و اجتماعی شده اند. اما جمهوری خلق چین تحت رهبری حزب کمونیست راه سوسیالیسم با ویژگی های چین را یافت و انتخاب کرد.

دوم آنکه «سلطه جویی یک کشور پس از رسیدن به قدرت» یک قانون تاریخی نیست. در روند توسعه ۷۰ ساله جمهوری خلق چین، این کشور همواره با دیدگاه های گوناگون درباره «تهدید چین» در جهان رو به رو شده است. در کتاب سفید یاد شده آمده است که این دیدگاه ها ناشی از سوتفاهم و تعصب عمیق و ریشه‌دار بوده و یا به علت عدم توازن روانی ناشی از قدرتمندتر شدن چین و ضعیف‌تر شدن آن کشورها و یا با هدف حفظ و کسب منافع ناشایست صورت گرفته است. چین که بر راه توسعه صلح آمیز و همکاری با منافع مشترک پایبند است حتماً به فرصتی برای جهان تبدیل خواهد شد. همان طور که دبیرکل مجمع توسعه کشورهای جزیره ای اقیانوس آرام گفت: «هدف همه اقدام‎های چین تأمین منافع متقابل و برد-برد است و چین هیچگاه اراده خود را بر دیگران تحمیل نکرده است.»

به دنبال ورود به عصر جدید، چین چگونه با تحولات رو به رو می‎شود و چه تحولاتی را در جهان رقم خواهد زد؟ در کتاب یاد شده آمده است: چین ضمن پایبندی بر همکاری با منافع مشترک، توسعه مشترک، حفظ و پیشبرد جهانی شدن اقتصاد، فعالانه به توسعه روابط مشارکتی جهانی پرداخته و با پشتیبانی قاطع از چندجانبه گرایی، حفظ عدالت بین المللی به توسعه با کیفیت بالای «کمربند و جاده» یاری کرده و فعالانه در اصلاحات و سازندگی سامانه مدیریت جهانی شرکت می‎کند. این موضوع تعهد جدی چین به جهان است و نشان می دهد که چین قصد دارد با برخورد بازتر، تعامل بهتری را با جهان برقرار کند و فرصت های بیشتری را برای توسعه جهان فراهم خواهد کرد.

131
0 0