به نقل از سایت اقتصاد جهان :
به گزارش خبرنگار مهر، بعد از اعلام رسمی صندوق بینالمللی پول برای ارایه وام به آن دسته از کشورهایی که از شیوع ویروس کرونا آسیب دیده و اقتصادشان دچار مشکل شده است؛ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به صف درخواستکنندگان این کمک پیوست. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی با ارسال نامهای رسمی به رئیس صندوق بینالمللی پول درخواست کرد تا منابعی به میزان ۵ میلیارد دلار برای جبران آسیبهای ناشی از شیوع این ویروس در اقتصاد ایران را دریافت کرده و به مرور زمان اقساط آن را هم بپردازد.
ایمیلنگاریهای ایران با صندوق بینالمللی پول
این اولین باری است که بعد از ۶۰ سال عضویت ایران در این صندوق و پرداخت حق عضویتهای سالانه، درخواست این چنینی از سوی بانک مرکزی ایران به صندوق بینالمللی پول ارایه میشود. همتی میگوید که استفاده از این منابع حق ایران است و به دلیل اینکه بهرهای معادل صفر دارد، میتواند یک موقعیت جدی برای ایران در تامین نیازهای ارزی مورد نظر برای کنترل آسیبهای کرونا و واردات تجهیزات پزشکی و دارویی باشد که کشور هم اکنون به آنها نیاز دارد.
رئیس کل بانک مرکزی به این نکته هم اشاره میکند که تاکنون، جواب منفی از صندوق بینالمللی پول دریافت نشده و حتی ایمیلهایی میان نمایندگان این صندوق و مدیران بانک مرکزی نیز رد و بدل شده که بیشتر از جنس سوال و جوابهایی است که باید نسبت به چگونگی بازپرداخت، شیوه قسطبندی و حتی نحوه نقل و انتقال این پول با توجه به تحریمهای ایران باشد.
به هر حال اکنون توپ در زمین صندوق بینالمللی پول است تا نتیجه این مذاکرات مشخص شود.
صندوق بینالمللی پول چگونه میتواند به کشورها کمک کند؟
حال این یک سوال بزرگ است که صندوق بینالمللی پول چگونه میتواند در مدیریت اثرات اقتصادی ویروس کرونا به کشورها کمک کند. در مطالعاتی که معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران انجام داده، تامین مالی اضطراری، مهار فاجعه و بازگرداندن اعتماد و افزایش وام دهی موجود در نظر گرفته شده است.
تامین اضطراری مالی
اعطای تسهیلات اعتباری فوری و استفاده از سایر ابزارهای تامین مالی فوری جزو روش های تامین مالی سریع هستند. این تسهیلات می تواند خیلی سریع پرداخت شود تا به کشورهای عضو جهت اتخاذ سیاست ها و انجام اقداماتی برای رسیدگی به شرایط اضطراری مانند شیوع ویروس کرونا کمک کند.
در سال ۲۰۱۶ صندوق بین المللی پول از ابزارهای تامین مالی سریع به منظور کمک به کشور اکوادور بعد از تجربه یکی از بزرگترین زمین لرزه های جهان استفاده کرد.
مهار فاجعه و بازگرداندن اعتماد
صندوق بین المللی پول قادر است کمک هزینه هایی را برای تسویه بدهی کشورهای فقیر و آسیب پذیر جهت مدیریت فاجعه و آسیب وارده بر سلامت عمومی ارایه کند.
افزایش برنامه های وام دهی موجود
صندوق بین المللی پول می تواند محدوده برنامه های فعلی خود را برای برآورده ساختن نیازهای فوری و جدید ناشی از ویروس کرونا گسترش دهد. این صندوق نخستین موسسه مالی بین المللی بود که در سال ۲۰۱۴ برای کشورهای گینه، لیبریا و سیرالئون بودجه مازادی را جهت مبارزه با شیوع ابولا تامین کرد.
تنظیم برنامه های جدید تامین مالی
صندوق بین المللی پول همچنین قادر است از طریق تنظیم برنامه های جدید تامین مالی و در قالب استانداردهای موجود، از کشورها حمایت کند.
توسعه ظرفیت
با توجه به لزوم تغییر مسیر منابع عمومی، صندوق بین المللی پول با کشورهای عضو متاثرشده از این ویروس از نزدیک در ارتباط خواهد بود و در موارد لازم در زمینه فعالیت های آموزشی و ارایه کمک های فنی همکاری خواهد کرد.